Vedligehold af dit hjem er supervigtigt, når det kommer til at sikre, at det stadig ser godt ud mange år frem – og især køkkenet bliver slidt godt op gennem tiden. Her bør du sætte ekstra tid af til at beskytte, rengøre og vedligeholde dine ting.
Start med køkkenbordpladen
For det første håber vi, du har valgt dine køkkenborde med omhu. Alt efter materiale kan en bordplade være særligt sårbar eller supernem at vedligeholde. Træ, granit og beton er eksempler på køkkenborde, som er meget sårbare.
En køkkenbordplade af træ skal beskyttes med olie jævnligt. Træet skal mættes med denne, så det er sværere for vand og mad at lave pletter.
En køkkenbordplade af sten eller beton skal behandles med stenolie eller bivoks. Hvis bordpladen er ordentligt mættet, vil den nemmere afvise fedt og snavs.
Køkkenbordpladen af stål er sværere at beskytte. Det er dog muligt at få nogle specialprodukter, som kan forhindre fedtfingre ved at danne en hinde.
Rens din ovn!
Dette er en ting, vi ved mange glemmer (eller ikke orker). En snavset ovn kan virke uoverskuelig at rengøre – for ikke at tale om besværlig. Men det er slet ikke så slemt, som det kan virke.
Før du overvejer at påbegynde en komplet rengøring af din ovn, bør du læse manualen til ovnen, så du er sikret, du ikke laver fejl. Det kan i værste ende betyde, at din ovn får nedsat funktion eller går helt i stykker.
Hvis du har en ovn med en almindelig, glat emalje og emalje-ovnplader, kan du bruge brun sæbe, hvis der er brændt lidt snavs fast. Hvis ovnen til gengæld har en ru emalje, bør du undgå at bruge brun sæbe.
En fast, brun sæbe smøres på de glatte emaljeoverflader, hvor der er fastbrændt snavs. Derefter tændes ovnen på 100 grader. Lige så snart sæben begynder at boble, skal du slukke. Når så overfladerne er afkølet, kan du vaske med vand.
Glasruden til en ovn er skrøbelig. Den kan ofte tages af, hvorefter du kan rense den med håndopvaskemiddel og en fugtig klud. Men vær forsigtig!
Bageristen er oftest lavet af rustfrit stål. Det betyder, at den kan tåle det meste. Hvis der kun er tale om en smule snavs, kan du smide bageristen i opvaskemaskinen.
Hvis der dog er mere stædige belægninger, kan du smøre risten ind i brun sæbe og pakke den ind i husholdningsfilm i cirka 30 minutter. Derefter kan du bruge en stålsvamp til at fjerne fastbrændt snavs.